Fully booked

Remember back in early February, our 162 year old booking hall was being prepared for its annual repaint

Now with less than three weeks to reopening, it’s looking very smart

Great job – and a bright smart welcome to our passengers 🙂

Signs

Since the new refreshment and toilet rooms were completed, the signs have needed some attention as the weather has shown up the not-quite up to WW standard of the workmanship.

So during this closure, this and the Gentlemen signs have been taken down for some WW-level of TLC.

Letters unscrewed

Stripping down

Sign under repair, letters being cleaned

New gloss black for Gentlemen sign

Repair process underway

A smart booking

Some weeks ago the annual prep and repaint of our 162 year old booking hall got underway, with much sanding, plastering and undercoating.

The platform canopy valance also needed lots of fettling with glue and clamps to replace rotten teeth.

Now as we get nearer to reopening, it’s all looking very smart, and redecoration is nearly complete.

The lobby is looking much smarter – bright and welcoming.

The doors onto platform 1 have been repainted.

And the canopy valance had a complete repaint following the repairs.

Great work by our station and wailing wall teams who work together during closure combining skills and enthusiasm.

Shovelling and barrowing

infill on the London Transport jacks

15 cubic meters (two truck loads) of ready mixed concrete got delivered yesterday for the infill on the LT jacks, the new cast iron storage outside and infill at the north end of the pit on road 2 in the yard.

100 batches in this would have been very time consuming!

Preparation had been going on for some time by our WW seconded team who had measured, cut, fitted, and checked the relevant areas:

Then the weekly loco missive requested ‘Assistance with shovelling, spreading, barrowing, compacting etc will be needed please’. Some 20 turned out to shovel, spread, barrow and compact.

cast iron storage outside – concrete pad for brake blocks and fire bars – note the rail reuse with concrete sleepers for the retaining wall

new concrete steps and infill at the north end of the pit on road 2 in the yard

Pete resting after a LOT of concrete shovelling!

The Wailing Wall team involved have now returned to their normal work, with relief – after a job very well done.

Parking the rail

The Wailing Wall Construction Company has tackled many jobs in its time, big and small. One of the more strenuous tasks is digging holes, and this was needed last month in preparation for the new ANPR parking control system that goes live after tomorrow.

The signs have to be mounted at very precise points and heights – all laid down in the planning consent (needed because of us being in the conservation area). Reusing rail lengths makes for very sturdy and appropriate posts. In this case they were cut by the PWay team to 3 yards apiece, and we needed five of them, weighing in at about 270lbs each.

To meet the specification, holes had to be dug 2ft6in deep, to support the height of the signs, and in the positions where there was no existing structure to fix to.

post in hole, concrete ready
next post on rollers
once more with feeling…
final post concreted in place

Availability of the rail meant we had no time to paint it before installing, which would have been much easier. Fortunately the weather was kind and the black gloss was quickly applied.

Andy painting the sign 3 post
sign 5 on a painted post
sign 1 with payment machine against cleaning cupboard
signage and lower payment machine
sign 4 against the signal box

Relaying the footpath, part 1

On this day in 2012, relaying the brick footpath to the front of the station building had got this far…

so looking very smart

To reach this stage had taken many months of painstaking and cheerful effort which started the previous autumn. The cause was the risk to pedestrians from collision by vehicles as the path had sunken so far that the curb had become level with the driveway.

new and old levels of brick footpath

The remedy was to lift every single brick off the sand base and put aside carefully, then relay on a raised mortar base within new higher curbs also carefully mortared down. At regular intervals a protective post of cut-off rail was installed to ensure no vehicular intrusion.

More to come…

Book the coving

The annual repaint of the booking hall involves a lot of sandpaper and filler and paint. But way back in 2010-11 a much more significant rebuild was needed.

In the outer lobby the ceiling was stripped back for the timbers to be treated and the window frames were replaced. As Bridgnorth station is grade II listed, this required relevant permissions, and appropriate grades of timber and design.

Then in 2012 a reworking of the booking office space resulted in the L-shaped corridor to the back office, around a smaller self-contained ticket office for better security.

We take great care of our heritage architecture here, and the internal finishes have to be in keeping. So how do you fit coving to where it’s missing…? You make it yourself, taking the pattern from a retrieved piece to create a template. We were very fortunate at the time to have in our number a time-served builder and other willing trades. Colin and Robin were a fabulous double-act and greatly appreciated.